Training: Alarm Opvolg Team (AOT)

Behoefte aan extra collegiale ondersteuning bij agressie incidenten?

Een Alarm Opvolg Team (AOT) bestaat uit een selecte groep eigen medewerkers die op afroep (na een alarmmelding) ondersteuning biedt bij agressie incidenten in het gebouw (receptie,balies,spreekkamers). Deze groep medewerkers werkt volgens getrainde procedures en is erop gericht om de veiligheid van de eigen medewerkers en bezoekers te waarborgen.

Een AOT bestaat bij een inzet uit 3-6 personen waarbij ieder lid een of meerdere specifieke taken uitvoert zoals: opvang van de medewerker, aanspreken van de agressor, wegleiden van bezoekers/overige medewerkers of het houden van het totaal overzicht.

Dagdeel 1:
Werken in een AOT: Uitgangspunten, structuur, rollen/taken
Samenwerken: Doelgericht en gestructureerd samenwerken in een AOT
Spanning: Veilig samenwerken en helder communiceren onder druk

Dagdeel 2:
Inzetprocedure: Aanspreken van de agressor
Inzetprocedure: Weghalen medewerker, verzamelen van informatie
Inzetprocedure: Wegleiden overige medewerkers/bezoekers
Inzetprocedure: Coördineren, aansturen, overzicht houden
===================tussenpozen van 1-2 weken================

Dagdeel 3:
Inzetprocedure: Doorlopende casuïstiek/ praktijksituaties
Preventief: Op de achtergrond bij verhoogd risicogesprekken

===============(optioneel) tussenpozen van 1-2 weken===========

Dagdeel 4:
Inzetprocedure: Doorlopende casuïstiek/ praktijksituaties
Veiligheid: Noodprocedure i.v.m. eigen veiligheid

Deze training is voor professionals die in hun eigen organisatie deel uit gaan maken van een Alarm Opvolg Team (AOT), Peacekeepers-team of interventieteam.

Wij gaan er bij deze training vanuit dat deelnemers recentelijk een basis- of herhalingstraining: omgaan met agressie hebben gevolgd.

We hanteren een groepsgrootte van max. 14 deelnemers zodat we iedereen individuele aandacht kunnen geven.

Deze training bestaat uit een mix van onderwijsleergesprekken, samenwerkingsopdrachten en veel verschillende casuïstiek met een professionele trainingsacteur. Als je tijdens een oefening niet als lid van het AOT actief bent, vervul je een rol als ‘tegenspel’. Zodoende kruip je in de huid van de bedreigde medewerker, sta je naast de acteur als agressor of ben je even ‘bezoeker’ die weg uit de situaties wordt geleidt. Het verplaatsen in de verschillende posities zorgt voor enorm veel inzichten!!

Deze training bestaat totaal uit 4 dagdelen. Waarbij we tijdens dagdeel 2,3 en 4 actief gebruik wensen te maken van de receptie, balies en spreekkamers. In de planning houden we daar uiteraard rekening mee.

Voordat we de training starten hebben we graag een gesprek over de opzet van het AOT. Heeft jullie organisatie al een werkend team die bij agressie-incidenten wordt ingezet? Of starten we bij het begin en helpen we jullie eerst bij het realiseren van de voorwaarden voor dit team en het selecteren van de juiste teamleden? Tijdens ons bezoek kijken we ook gelijk naar de veiligheid aan de receptie, balies en spreekkamers. Eventuele tips en adviezen ontvang je direct.

Omdat de training op locatie plaatsvindt en we rekening houden met de mogelijk- en onmogelijkheden is de transfer naar de praktijk zeer groot!

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Samengevat:
Incompany maatwerktraining
(toekomstige) leden van een AOT
4 dagdelen
Op locatie van opdrachtgever
Op aanvraag
Download de uitgebreide factsheet